Een grote glimlach verschijnt op mijn gezicht zodra ik de eerste blauwe muren zie. Ik zag thuis vele foto’s van Chefchaouen en nu sta ik er zelf. Zal het aan mijn hoge verwachtingen voldoen? Is het echt zo mooi als iedereen zegt? Is het echt zo fotogeniek?
Chefchaouen
Er zijn voor dit geval twee soorten mensen: mensen die nog nooit van Chefchaouen hebben gehoord en mensen die het wel kennen en er dolgraag heen willen. Een tussenweg is er gewoonweg niet. Ik behoor tot de tweede groep. Zodra ik (online) kennis maakte met Chefchaouen wist ik; hier moet ik heen. Chefchaouen is een omweg voor reizigers die Marokko’s beroemde koningssteden willen bezoeken. Maar tijdens het plannen van de roadtrip door Marokko stond direct vast dat we hier naar toe zouden gaan.
De noord Marokkaanse stad werd in 1492 gesticht door Moorse vluchtelingen uit Spanje, een woordje Spaans spreken ze er nog. Het bergdorpje diende als fort tegen de Portugezen die Marokko binnendrongen.
Chefchaouen ligt in het staartje van het ruige Rifgebergte, een stuk schitterend natuurschoon. De weg ernaar toe is dan ook een van de mooiste autoroutes van Marokko. De naam (Chefchaouen/Chaouen betekent hoorns) verwijst naar de vorm van de bergtoppen boven de stad, vanuit het dal zouden de omliggende bergen de vorm van horens hebben.
Het blauwste stadje ter wereld
Waarom de huizen blauw zijn? Een traditie die ooit begonnen is door de vroegere Joodse bevolking. De kleur blauw staat in het Jodendom voor bescherming en het werd zo mooi gevonden, dat iedereen zijn huis ging schilderen. Als ook de vloer blauw of wit is, betekent dit dat de weg doodlopend is. Handig voor mensen zoals ik die altijd verdwalen. De witblauwe medina van Chefchaouen is zonder twijfel één van mooiste in heel Marokko. Dankzijn invloeden uit Andalusische (en misschien een beetje door de hennepteelt) voelt het er heel relaxt.
Ronddwalen in de medina
Na de dukke Koningssteden Fes, Marrakech en Meknes is de medina van Chefchaouen een verademing. Ik vind mijn weg tussen tussen de wirwar van straatjes en trappetjes. Trappetjes die uitnodigen om af te dalen naar nieuwe uithoeken die weer versierd zijn met de mooiste blauwe kleuren. Ik begeef me van links naar rechts en ontdek steeds weer nieuwe straatjes, in alle tinten blauw die je bedenken kunt. Het is hier ontzettend rustig en ik neem alle tijd op dit bijzondere dorp in me op te nemen. Talloze katachtige ogen vliegen van dak naar dak, van huis tot huis, een enkeling blijft zitten voor een aai. Chefchaouen is ook de plek van de vele katten en ik voel me hier daardoor nog meer thuis. Alle liefde voor Chefchaouen, het blauwste stadje ter wereld.
The post Chefchaouen, het blauwste stadje ter wereld appeared first on Food Travel Photography.